• Начало
  • Новини
  • Тервел Пулев: Уча децата си да пият вода достатъчно и по правилен начин

Тервел Пулев: Уча децата си да пият вода достатъчно и по правилен начин

Тервел Пулев: Уча децата си да пият вода достатъчно и по правилен начин
10 септември 2020

Каква вода предпочиташ да консумираш?

Предпочитам трапезната вода, защото ми допада като вкус. Пия и алкална, но от време на време. Усетил съм, че една голяма синя алкална бутилка "Глътка здраве" с 9 pH, абсолютно утолява жаждата ми и чувствам как организмът ми се енергизира. Много е важно средата в организма да не е киселинна, а алкалната вода ѝ противодейства. Тази вода ме напива и ме освежава, освен това ми е вкусна. От нея мога да консумирам повече, в сравнение с други води. Има много води, чийто вкус ми е блудкав и които се консумират трудно, става ти тежко. Има много примери за такива продукти и в чужбина.

 

Колко вода трябва да се пие по време на боксов мач например и защо?

Има спортисти, които пият повече вода, а други пък почти не пият по време на мач. Аз лично обичам да консумирам по малко, колкото да се освежа между рундовете.

 

Колко литра вода съветваш да пием на ден?

Трябва да се приема вода спрямо личните нужди, но правилото е 30 мл на килограм телесно тегло. Хидратацията е изключителна важна не само за спортиста, но и за всеки един човек. Всеки трябва да усети своята лична нужда и съответно лична дневна доза, която да приема. Смятам, че няма определено количество, еднакво за всички. Лично аз, когато съм дехидратиран, се чувствам уморен и отпаднал. Точно в този момент, ако се пийне вода, се усеща най-добре как освежава.

 

Какъв е режимът ти на хранете?

Много зависи от периода, в който се намирам. Но през повечето време честотата е 3 основни хранения на ден и две междинни. Закуската и обядът задължително са обилни. За междинните хранения използвам плодове, зеленчуци или оризовки.

 

Какво е мястото на водата в хранителния режим?

Приемът на вода е хубаво да е половин час преди и половин час след ядене. Това позволява да не се затруднява храносмилането и да не се “отмиват” полезните вещества от храната. Като професионален спортист съм свикнал да съм нащрек какви храни и напитки да приемам. Освен това не пия често алкохол и газирани напитки.

 

Възпитавате ли със съпругата си децата си в правилно консумиране на вода? 

На първо място, когато имаме свободно време, цялото семейство предпочитаме да сме сред природата. Децата много обичат животните и по-конкретно конете. Водим ги често на езда. Хубаво е, че те нямат проблем със заседяването пред компютъра, като връстниците си и са много активни. Доста често заедно си готвим, и то здравословни неща. Понякога се изкушаваме и с домашни торти. Учим децата ни да пият достатъчно вода и да избягват другите напитки, които съдържат изкуствени и вредни вещества. Казваме им да избягват консумиране на напитки по време на хранене и да изчакат поне половин час след приключване на яденето.